Oj – är det val!

Valet närmar sig med stormsteg men ingen känner till det. Hoppsan! Är det EU-val nu igen. När? Oj, redan i juni – men vi har inte hört eller läst något om det. Ett antal reaktioner som inte alls är konstiga egentligen. Vad som händer i Europaparlamentet har vi oftast ingen aning om. Media rapporterar sällan utan håller sig till att rapportera om vad som händer när våra ministrar besöker Bryssel.

Man kan ju fråga sig varför med tanke på att så oerhört mycket av det som sker på hemmaplan faktiskt också passerar parlamentet och att det är innan det når ministerrådet som det är möjligt att fortfarande påverka. Ministerrådet måste i många fall komma överens med parlamentet för att få igenom det de vill. Parlamentet är viktigt och medborgarnas direktvalda organ. Det är där det finns gröna politiker t.ex.

I nuläget har vi 43 mandat och självklart måste vi bli fler för att vara en stark motkraft mot bakåtsträvarna på båda sidor om oss. Det är bara de gröna i parlamentet som med kraft och gemensamt driver miljö- och klimatfrågorna och de globala rättvisefrågorna. Andra svenska ledamöter kommer att ingå i allehanda grupper vars politik ofta spretar åt väldigt många håll. Det innebär att man som svensk miljöintresserad parlamentariker från ett annat parti än Miljöpartiet kan bli väldigt ensam i sin grupp.

Miljöpartiets målsättning är att få in 3 kandidater. Jag står som nummer 3 på listan och kan om det går bra för oss få en plats i Europaparlamentet. Jag kommer att blogga på Europabloggen ända fram till valet den 7 juni. Adressen är www.europabloggen.se

Miljöpartiets valsida har adress www.mp.se/euval

Europeiska Gröna Partiets valsida är www.greens-efa.org

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar till Oj – är det val!

 1. sten skriver:

  Det kommer säkert att gå bra. Slicka duktigt bara.

 2. Cath skriver:

  Hej Bodil,
  Jag letar efter en kandidat som kan representera mig i EU parlamentet. Jag vill att EU ska jobba för en grön miljö. Vad tänker du göra rent konkret för att vi snarast ska kunna värma våra hus med solceller och vindkraft? Hur får vi fram billiga el- och biogasbilar på marknaden? Detta är viktigast för mig just nu. Jag tycker samtidigt att det vore klokt att ansluta oss till euro som resten av Europa och som du, att flyktingar ska kunna jobba och leva fritt här och inte behöva sitta i läger år efter år med inget att göra.

  • bodilceballos skriver:

   Hej, och ursäkta att det dröjt. Jag är ute och kampanjar och hinner inte med nätet så ofta. När det gäller vad jag konkret vill göra så handlar det väldigt mycket om att vi alla gröna tillsammans kan göra så mycket mer om vi är fler. Mycket handlar om det vi gör på nationell nivå men förutsättningar och incitament skapas i EU till stor del. Vi behöver därför en stark grupp med Gröna i parlamentet för att få gehör för våra gemensamma idéer. Vi vill alla arbeta för att få fram mer rena energier oavsett vilket land vi kommer från. Varje land har dessutom olika förutsättningar och därmed är det inte alltid exakt samma energislag som är det bästa överallt. I Sverige har jag arbetat mycket för att främja bl.a. biogas i det län där jag bor och för att vårt kommunala bolag bara ska ha rena energislag. Att vara miljövän ska vara möjligt även för dem som inte har gott om pengar. Därför bör det vara möjligt att få ”miljöbilspremie” även när man konverterar sin bensinbil till alternativa bränslen så att alla kan vara med och bidra till en bättre värld. Det kommer också att driva på utbyggnaden av biogasproduktionen.
   De gröna i parlamentet vill anslå 500 miljoner euro under 5 års tid för att utveckla de rena energierna. På så sätt kan vi också skapa 5 miljoner nya jobb i miljötekniksektorn. Sol, vind och vågkraft har en given plats i det och ju mer efterfrågan desto billigare blir också produkten för oss alla. Det finns mycket nytt inom solenergisektorn som prismässigt är väldigt konkurrenskraftigt. Bl.a. svensk solelteknik som exporteras till Spanien där den ger maximal utdelning.
   Jag har under många år arbetat med de Gröna i Spanien också och sett hur EU-medlemskapet tvingat landet att ha en miljöskyddslagstiftning, som det saknade förut. Samtidigt har det massiva inflödet av EU-bidrag lett till en sällan skådad utbyggnad av motorvägar etc. i skyddade områden – något som de Gröna motsätter sig. Det är viktigt att ta tillvara det som är bra i EU-systemet och att förändra det som inte är bra.
   När det gäller euron anser jag att vi haft en folkomröstning för inte särskilt länge sen och att man ska respektera det klara besked vi fick då. Nu under finanskrisen har vi också klarat oss bättre än många andra länder när det gäller vår export etc. Så i nuläget tycker jag alltså att vi ska behålla kronan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *