Det mest intressanta

I dag står det i DN att jag kör en bensindriven Hyundai och det är sant. Det var väl det mest uppseendeväckande som det gick att skriva om mig utifrån de frågor till kandidaterna som de ställde.  Jag räknade med att fokus skulle bli just bensinbilen.

Som miljöpartist i stadsmiljö är det lätt att undvika denna uppseendeväckande fråga. Man behöver ju inte bil. Men för mig som landsbygdsbo har jag att välja på att flytta till sta’n eller till någon plats med bättre kollektivtrafik om jag ska slippa bilen. Alternativa bränslen finns i huvudsak i städerna, hos dem som inte behöver bil, medan landsbygdsbor ibland måste köra många mil för att ha chansen att tanka alternativt.

I mitt fall har vi på senare tid en etanolpump närmre än tidigare men jag vill faktiskt inte köra på etanol. Att etanol är bättre än bensin är självklart. Problemet för mig (och många andra) är att jag vill vara säker på att produktionen av etanolen inte skett på ett sätt som förvärrar situationen för fattiga människor i fattiga länder. Så länge jag inte har den garantin tillåter inte mitt samvete mig att byta till etanol. Jag väljer att köra bensinsnålt och så lite som möjligt för jag vill absolut bo kvar där i Axmar, som är paradiset på jorden.

Biogas är det bränsle som Miljöpartiet i Gävleborg sedan många år arbetar för att få igång en lokal produktion utav.  Det går framåt. När den väl kommer blir det väl i sta’n, hos dem som inte behöver bil, som det blir möjligt att tanka men förhoppningsvis kanske också biogasen letar sig fram till motorvägsmackarna. Då blir det bara ca 2,5 mil för mig till ett bra alternativ till bensinen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

23 svar till Det mest intressanta

 1. Johan Erlandsson skriver:

  För att bemöta kritiken och om du absolut vill bo kvar och ha en pendlingssituation, kan du inte redogöra för hur många mil per år du kör och hur du arbetar för att minska sträckan, genom t.ex:

  -Jobba hemifrån vissa dagar
  -Använda kombinationen cykel/kollektivtrafik vissa dagar?
  -Skaffa övernattningslägenhet så du slipper pendla varje dag?

  Du har en ohållbar pendlingssituation likt Maria Wetterstrands färjeresande, det håller inte bara att vänta på att samhället ska komma med bättre förutsättningar i framtiden.

  • Bodil Ceballos skriver:

   I och för sig var det ingen jättekritik från DN, som också refererade till att jag kör en bensinsnål bil men det är naturligtvis ett etiskt dilemma att som miljöpartist köra en bil som går på bensin. Ett dilemma jag delar med många norr om Dalälven.
   Jag löser situationen ungefär som du föreslår. Jag kör bil till stationen och tar sen tåget, jag har en övernattningslägenhet i Stockholm, men också en vid station i Gävle, jag kör normala arbetsveckor t/r bostad – Gävle (11 mil) 1 gång och ibland 2 gånger per vecka, jag kör bensinsnål bil och ecodriving vilket ger knappt 0,5 liter/mil, jag klimatkompenserar etc.
   Jag väntar inte på att samhället ska komma med bättre förutsättningar – jag försöker skapa förutsättningar. Biogasen är på god väg – mycket tack vare Miljöpartiets arbete under flera år.

   • Johan Erlandsson skriver:

    Jag var lite väl vass kanske. Men en sak jag verkligen undrar är om det är hållbart att unna sig lyxen med att bo på landet och jobba i stan, men det pendlande som då följer?

    Biogas är rätt OK om den kommer från samhällets restprodukter, men den räcker ju på långt när inte till vårt omfattande bilresande i Sverige. Förändringarna som ska till är så stora att det inte räcker med tekniklösningar. Om jag bara räknar ditt bilpendlande så överskrider utsläppen från bara det den hållbara nivån på personliga växthusgasutsläpp, det blir inget över till mat och energi till bostaden.

    Klimatkompensering är jag inget stort fan av, jag tror mest det leder till en fördröjning av vår nödvändiga livsstilsomställning. Är det inte mest högerpolitiker och bilkramare som propagerar för att lösa problemen på annat håll?

    • bodilceballos skriver:

     Jag uppfattade dig inte som för vass så oroa dig inte över det. Som jag i ett tidigare inlägg skrev använder jag bilen bara till det jag måste och pendlar inte varje dag (dvs. 46 mil/dag). Det jag är ute efter är att det måste vara möjligt även för människor som bor på landsbygden att fortsätta med det. Vi kan inte låta landsbygden helt dö ut eftersom många andra värden går förlorade då. Städer funkar inte utan en omgivande landsbygd. Vem ska sköta produktionen i ett land som bygger sin rikedom på bl.a. sina naturresurser i form av skog och vem ska odla vår mat om ingen bor på landet? I många fall är det så att inte båda i en familj kan försörja sig på landsbygden och då måste för det mesta någon i familjen pendla. Alternativet är att man bor i stan och pendlar ut till landsbygden för att jobba och det är ju i så fall ett lika dåligt alternativ.
     Vi klarar oss inte utan landsbygden och det är viktigt att vi gör det möjligt för människor som bor där att också leva miljö- och klimatsmart genom i första hand förbättrad kollektivtrafik men också att det ska finnas alternativa bränslen. I dag skuldbeläggs landsbygdsborna, som i mångt och mycket i övrigt bidrar till andra miljövinster i samhället, pga att samhället inte räknar med dem i planeringen.

     • Johan Erlandsson skriver:

      Nej, jag räknade bara med att du åker 11 mil per vecka med din halvlitersbil. Det räcker för att nå det totala hållbarhetstaket.

      Jag är inte ute efter att skuldbelägga den som bor på landet. Och självklart ska människor bo på landsbygden. Troligtvis behöver många fler bo på landsbygden inom en ganska snar framtid när priserna på energi skenar iväg och det blir svårt att upprätthålla det konventionella jordbruket.

      Jag bara konstaterar att valet att bo på landet och jobba i stan onekligen gör det mycket svårare att uppnå en hållbar livsstil. Jag tror inte vi kan blunda för problemet med de pendlingssituationer vi sätter oss i. Vi måste börja titta på hur vi planerar våra liv, var vi väljer att bo. Utsläppsminskningarna som måste till är så otroligt stora att vi måste tänka i större banor än att byta bränsle till bilen. Det är gott att både äta kakan och ha den kvar, men jag tror tyvärr att det blir svårt att nå hållbarhet den vägen.

 2. Emelie skriver:

  Det känns nästan skönt att höra sånt här när jag funderar på att lägga min röst på er, men själv inte är till 100% miljövänlig, men jag åtminstone försöker. Jag vet hur det är ute på landsbygden med dålig kollektivtrafik och så vidare.

 3. Bodil Ceballos skriver:

  Du kan nog lugnt rösta på Miljöpartiet. Vi är helt vanliga människor vi också men med ett större engagemang för miljöfrågor än de andra.

 4. Lisa Magnell skriver:

  Hej Bodil.
  Det blir roligt att följa Dig på Din blogg 🙂
  Kram Lisa

 5. matilda skriver:

  Hej Bodil!

  Jag är glad att också du är förtvivlad över bristen på intervention mot folkmord och därför är jag också mer säker på mitt medlemsskap i MP. Jag önskar att de påtryckningar som krävs kan initieras av vårt engagemang i EU men ser tydligt att EU fegt bromsar Sveriges möjlighet att tala ut. Hoppas detta kan förändras!!

  Annars vill jag bara påpeka att bensin kontra etanol vad gäller arbetsvillkor och människors fattigdom nog har en försumbar skillnad. I oljerika gulfen utvinns olja med hjälp av en modern form av slaveri som påverkar miljontals människor, både migrantarbetarna och deras familjer (http://lib.ohchr.org/HRBodies/UPR/Documents/Session3/AE/Mafiwasta_ARE_UPR_S3_2008anx_EnforcingMigrantWorkersRightsinTheUnitedArabEmirates.pdf)

  • bodilceballos skriver:

   Håller med om att skillnaden är försumbar. Därför jobbar jag på att få biogas i länet och använder bilen bara när jag måste. Sen måste det också till att biogas ska finnas inte bara i stan. Att det ska vara möjligt att bo på landsbygden och ändå vara miljövän är en annan kamp jag för.

 6. sten skriver:

  Oj vad alla pussar dig i rumpan. Arselslickare är alltid bra att ha när man skall göra karriär. Du är en äcklig karriärist. Att du inte spyr på dig själv. Klarar du av att titta dig själv i en spegel utan att skämmas.

 7. sten skriver:

  Det gäller att borsta på ryggen och hålla med.

 8. Harald skriver:

  Att Axmar är ett paradis är ingen ursäkt för att göra andra platser mindre paradisiska.

  Jag har också ett paradis, som jag åker tåg och sedan cyklar en timme till när jag har tid.

  Det är svårt att diskutera klimatfrågor med landsbygdsbor. ”Här ute har man ju inget val” säger dom. Jag brukar säga att det inte är en mänsklig rättighet att bo på landsbygden, men att de indirekt tar ifrån andra människor deras mänskliga rättigheter genom att bo där. Alla tycker vi att landsbygden ska leva, men först och främst så ska den inte döda.

  Den gröna vågen bör inte gå så långt ut på landet att den blir svart. Flytta lite närmre Gävle så kanske jag kryssar dig nästa gång.

 9. Annika skriver:

  Kan man inte tänka sig att det faktiskt är okej för de på landsbygden att köra mer bil, så kan de i städerna låta bli. Själv uppvuxen på landet har jag svårt att tänka mig storstan. Nu bor jag i ett mindre samhälle med kollektivtrafik. Men hur skulle det se ut om ingen bodde på landet, inga bönder, ingen levande landsbygd?
  Jag tror på att miljön måste värnas för människors skull, för att de inte ska drabbas av följderna av den globala uppvärmningen etc. Men jag tror också att naturen ska värnas för sin egen skull, att den har ett egenvärde, och ett högt värde för oss människor. Att ingen skulle få uppleva känslan av att bo nära skogen, vidderna, träden, marken, det skulle vara en stor sorg för mig. Inget skapar vilja att ha omsorg om naturen så mycket som närhet till den.
  Både staden och landsbygden måste ha en framtid i ett miljövänligt samhälle!

 10. Kalle Westgårdh skriver:

  Skulle gärna vilja veta lite mer om vad du tycker om kollektivtrafiken och eventuell utbyggnad av denna i motsvarighet till att etablera ”miljövänliga” bilbränsle stationer runt omkring i landet.

  Är det trots allt inte så att vägarna själva tar upp stor plats i landet, både i städerna och på landsbygden? Med en mer omfattande kollektivtrafik så skulle man ju kunna bygga ut parker och alléer i städerna och utöka den brukbara marken på landsbygden. För en tågräls tänker jag åtminstone tar mindre plats än en motorväg. Dessutom så tror jag att järnväg och spårvagnsräls kräver mindre omsorg än biltrafiksväg. Tittar på andra områden så har kollektivtrafik även fler fördelar som till exempel att man träffar fler människor i och med att man ofta tvingas in i en situation där man träffar andra personer. Och det skadas förövrigt bra mycket färre människor på buss, spårvagn och tåg en i bilar. Man kan ju till och med åka kollektivtrafik onykter. Det hade ju varit väldigt bra att man inte ens har möjlighet att skada någon i trafiken, eller sig själv genom att man är onykter en lördagkväll.

  För att vara lite mer relevant till detta inlägg så tycker jag att ha biogas drivna bilar och pumpstationer verkar bara vara ett litet steg mot förbättring av samhället och att man borde satsa mer på kollektivtrafiken direkt.

  Jobba för att stänga sveriges inrikesflygtrafik och istället bygga ett par så kallade ”Maglev”-tåg (tåg som går på en magnetisk räls, kort sagt) som kan idag komma upp till 1500 km/ h i vakuum tunnlar. Det är snabbare en flygtrafik (framförallt med tanke på landning/starter, säkrare, mindre underhåll och mycket mer spännande.
  Ett maglev tåg från Malmö-Stockholm (via östkusten i Småland), Malmö-Göteborg, Göteborg-Stockholm, Göteborg-Dalarna-Norrland, Stockholm-Norrland via östkusten. Kanonbra… inte sant?

  Det blev lite mycket just nu, men jag ska försöka få in detta i lite mer relevanta situationer vilka jag dock tycker är svåra att hitta bland miljöpartiets hemsidor och så vidare. Men jag är väl mer eller mindre ny i politiken och det ska bli roligt att rösta för första gången den 7 juni.

  Du gör förövrigt ett bra jobb och kämpa för det du står för!

  • bodilceballos skriver:

   Jag håller fullständigt med dig också och det jag och andra som bor i samma bygd som jag gör är att vi försöker få till bl.a. fler tågstopp längs den bana som finns, + kollektivtrafik som går vid tider då vi kan använda den. Det finns många modeller – men i dagsläget är det de kommunala och regionala pengarna som fattas förutom att Banverket inte prioriterar tågstoppen längs Gästrikekusten. Det finns inget stopp mellan Gävle och Ljusne. Ett alternativ är också båttrafik längs kusten men det är förmodligen inget för den som pendlar. Det tar för lång tid.
   För en levande landsbygd behövs det olika modeller, där bilen bör vara den minsta delen förstås.

 11. micael skriver:

  Håller med Harald. Paradis finns det gott om. Prioritera paradis som man inte behöver bensinsdrivna bilar för att komma till, Bodil.

 12. Göran Gullbro skriver:

  Som ev. blivande miljöpartist är det intressant att läsa inläggen om miljötänket inom partiet.

  I dagens samhälle är det svårt att alltid ta hänsyn till pendlingsfrågan på bra sätt då arbetsmarknaden blir rörligare och medborgarna är tvingade att söka arbete på annan ort. Det verkar vara en omöjlighet för många att ha ekonomin och möjligheterna att skaffa sig dubbelt boende när man inom familjen arbetar i två olika städer och kanske med lågavlönade jobb.

  På landsbygden kan det också vara svårt att få ekonomin att gå ihop vid byte av arbetsplats. Man blir ofta ”tvingad” till ett pendlingsalternativ under en längre tid innan bostadsfrågan är löst.

  Vår infrastruktur gör att det i inläggen ovan nämnda ”maxtaket” på 11 mil/veckan spräcks av familjer bara på deras skjuts av barn till skola och fritidsaktiviteter bara man kommer utanför ”städernas tullar”.

  Om jag väljer att angagera mig i miljöpartiet i min hemort så kommer jag jobba hårt för att bevara landsbygden och de mervärden de ger med småskaligt jordbruk m.m. Avfolkning av en levande landsbygd känns som en omöjlig tanke för mig.

  Hembygdskänslan i levande bygder är djupt rotad och vissa gårdar är brukade i generationer, m.m. Jag skulle exempelvis vilja se den som lyckas att övertala en inbiten dalmas att det är lika mycket paradis på upplandsslätten utifrån miljöhänsyn…

  En viktigare fråga är att försöka undvika att folk från samma ort sitter ensamma i sina bilar påväg till arbetet där kollektivtrafiken är dåligt utbyggd. Jag retar mig på alla stora bilar som kommer i rad vid avslutat arbete med endast en förare vid ratten i varje bil. Mycket skulle kunna lösas att skapa samåkningspooler/föreningar på landbygden, i vilka man lätt kan samordna sina transporter.

  Att förhindra långa godstransporter med långtradare/flyg över hela Europa istället för med båt eller tåg känns som en viktigare fråga än jaga enstaka landsortsbor med blåslampa. Visst måste gemene också man tänka över hur vi pendlar, bilval, drivmedel, körsätt och samåkningsmöjligheter där vettig kollektiv trafik saknas. Uppmuntran i det fallet är alltid bättre än pekpinnar tycker jag!

  Är min tankegång sådan att jag söker mig till fel parti?

  • bodilceballos skriver:

   Jag tycker absolut att du söker dig till rätt parti. Miljöpartiet är ett parti som består av både stadsbor och landsbygdsbor och ibland har vi olika uppfattning om hur saker och ting förhåller sig. Det hindrar oss dock inte från att arbeta för samma mål. Inför allmänna motionstiden kommer jag och Tina Ehn (som är ansvarig för regionalpolitik i riksdagsgruppen) att arbeta fram en landsbygdsmotion som tar upp olika aspekter på landsbygdsutveckling. Det är en fråga som våra lokalavdelningar runt om i landet efterfrågar också och som de har många idéer kring. Vi har mycket bra politik för landsbygden redan men den är inte samlad i ett dokument för tillfället.

 13. Harald skriver:

  Den första hemdatorn kostade 100ggr mer och var en hundradel så kraftfull som den jag skriver på nu.

  Men tack vare ett avantgarde som tyckte det var värt att ösa pengar på dessa maskiner så växte marknaden och tack vare stordriftsfördelar, forskning och konkurrens så fick jag till slut råd med den här datorn.

  Den första kravmärkta osten var dyr och smakade skosula. Men tack vare det gröna avantgarde som tvingade i sig denna så växte marknaden och tack vare stordriftsfördelar, utveckling och konkurrens kan jag idag gå till min närmsta affär och välja mellan 10 utsökta sorter.

  Idag är det mycket dyrt att bo på landsbygden och köra fossilfritt. Alltså behövs det ett grönt avantgarde som kan betala de höga priser en ny marknad ger i början, så att mindre bemedlade/engagerade landsbygdsbor får råd att följa efter. Det finns många i Sverige idag som laddar upp sin elbil var 8:e mil. Så ser min kandidat ut.

  Konsumentmakt är inte den enda vägen, men lagstiftning är inte heller den enda vägen. Ibland krävs det ett konsumentdrivet initiativ för att visa lagstiftarna att en viss väg faktiskt är möjlig. Landsbygden kan bli grön.

  • Johan Erlandsson skriver:

   Harald, kan du utveckla hur det är ”grönt” att köra ”fossilfritt” eller på el? Kan vi, ur ett miljöperspektiv, fortsätta att köra lika mycket bil som vi gör idag? Räcker de ”fossilfria” bränslena till? Orsakar de inte andra miljöproblem vid storskalig användning? Är det miljömässigt klokt att använda svensk ganska OK el till omfattande bilåkande, el som hade kunnat användas för att tränga ut den europeiska ful-elen?

 14. Maria skriver:

  Jag blir lite fundersam över hur ni som tycker att det är en lyx att bo på landet och jobba i stan tänker? Om alla människor skulle bosätta sig i städerna för att bättre kunna nyttja kollektivtrafiken så skulle vi få helt andra problem. Vi måste istället jobba fram bättre lösningar för dem som idag inte har möjlighet att åka kollektivt, vilket ju Bodil också verkar göra.

 15. Jan Andersson skriver:

  En fundering jag har är hur man kan tycka att olja är garanterat fritt från negativ påverkan på fattiga människor, eller iaf så pass mycket mindre påverkan att det är bättre att köra på bensin/diesel?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *