Det är britternas fel

Stämningen var aningen tryckt på lunchen när några riksdagsledamöter tillsammans med talmannen i dag träffade Sri Lankas talman med delagation. Innan dess hade frågor om mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter avhandlats på ett arbetsmöte jag var lyckligt ovetande om men där vår talman tydligen varit tydlig i sitt budskap. Jag ägnade istället lunchen åt att diskutera situationen i flyktinglägrena och risken att de permanentas med min bordsgranne som skyllde allt på internationell press som misstolkat situationen. Att Sri Lanka därefter nyligen dömt en journalist till 28 års fängelse för att han tagit sig rätten att uttrycka sig visar knappast på att åsikts- och yttrandefrihet står högt i kurs. Han hade kanske också ”misstolkat” situationen. Om en journalist ”misstolkar” situationen ska han då dömas till fängelse?

Flera länder har dragit in biståndet efter vårens händelser. Det svenska är på väg att fasas ut. Men oavsett vad man anser om att regeringen betett sig på ett folkrättsvidrigt sätt mot en del av sin befolkning måste vi hitta vägar att hjälpa dem som nu bor i flyktinglägren och väntar på att få flytta hem till ett värdigt liv. Det skulle vara klart i september men kommer att dra ut på tiden.

Min bordsgranne och jag hade diametralt olika uppfattning. Jag anser inte att en regering får bete sig hur som helst för att bekämpa en terroristgrupp/motståndsgrupp och i detta fall när de dessutom påstår att de skyddat och befriat tamilerna från de tamilska tigrarna vilar ett stort ansvar på regeringen att ge de ”befriade” en möjlighet att skyndsamt återvända till ett värdigt liv i sina hemtrakter.

Slutklämmen stod dock Sri Lankas talman för som gick långt tillbaka i tiden och skyllde hela problemet på britterna som var de som under kolonialtiden flyttade tamiler från Indien till Sri Lanka. Om så inte skett hade de inte haft någon konflikt mellan tamiler och singaleser!!!

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar till Det är britternas fel

 1. Mohamed skriver:

  tänkte bara säga att talmanen ljuger om att tamiler kom från Inden.

  I Sri lanka finns två tamilska grupper

  1) Lankesiska tamiler (urbefolkningen)bor på landets norra och östra delerar.

  2) Indiska Tamiler bor i central delar av landet
  de kom efter britterna kom till Sri lanka…

  http://www.pagegangster.com/p/2Lweq/

 2. G Jeganmohan skriver:

  ”The Asien Human Rights Commison”(AHRC) är chockad, besviken och ledsen över domen mot J S Tissainayagam till 20 års fängelse. AHRC påpekar att detta är ett rent politiskt mål som förekom under regimen Joseph Stalin. Den verkliga förloraren i detta fall är inte J S Tissainayagam men rättväsendet på Sri Lanka.
  ”Rättvisa kan vara fördröjda men aldrig förnekas!”

  • bodilceballos skriver:

   Faktum är att jag blev anmäld till lunchen av misstag men när jag nu ändå var där passade jag på att klart och tydligt tala om vad jag tycker om det de gjort och att jag anser att de brutit och bryter mot ett stort antal internationella regler för hur ett land får bete sig mot sin befolkning. Det är viktigt att tala om att de inte har stöd och att de inte kan förvänta sig det heller.

 3. WantPeace skriver:

  Så dödar Sri Lanka Tamiler…
  Vi får ingen skydd av poliser heller

  Titta inte på den här starka videon om du har problem i hjärtat;

  http://www.tamilnet.com/art.html?catid=13&artid=30533

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *