Vänsterspöket

Carl Bildt gjorde under och efter dagens utrikespolitiska debatt tappra försök att få det att framstå som om en röst på S eller MP i valet innebär att den framtida rödgröna utrikespolitiken kommer att ledas av vänsterpartiet, dsv ”kommunister”. Jag tror knappast att väljarna är så lättlurade. Snarare är det så att vi rödgröna tar steg efter steg mot en gemensam linje i fråga efter fråga på ett område där vi traditionellt aldrig haft ett samarbete tidigare. Väljarna låter sig inte förledas av vare sig vänsterspöken eller högerspöken för den delen. Människor är intelligentare än så.

Vi kommer inte att bli överens om allt. Självklart inte, för hade vi varit det hade vi inte behövt vara tre partier. Vi kommer att behöva kompromissa i frågor även efter valet, precis som allianspartierna. Den stora skillnaden är att vi redan har kommit överens i många fler frågor än vad allianspartierna hade gjort när de gick till val 2006. Resultatet är att Moderaterna, som har alla ministerposter inom utrikesområdet, har en oerhört stor makt över utrikespolitiken i förhållande till de övriga partierna. Den sitsen vill vi inte hamna i.

I samband med dagens utrikespolitiska debatt släpptes också den andra i serien av rödgröna överenskommelser på utrikesområdet. Den handlar om vår politik för Sveriges relationer med världens länder. Den förra om säkerhets- och försvarspolitik presenterades i januari och heter En rättvis värld är möjlig. Båda finns att läsa tillsammans med alla andra rödgröna uppgörelser på www.rodgron.se.

Hela debatten kan ses i riksdagens webb-TV-arkiv. http://www.riksdagen.se/templates/R_ExternalPage____3383.aspx?op=anf&anf=1111002170071207712

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar till Vänsterspöket

 1. sten skriver:

  Se verkligheten som den ser ut. Ni i oppositionen har inte kommit överens om någonting. Allt ni har till nöds tvingats skriva ihop er om hänvisas till en kommande utredning. Förövrigt har Sverige aldrig varit ett Alliansfritt land. Sverige gick med redan under WW2 i det som senare kom att döpas till NATO. Personer som har historiekunskaper kan ni inte bluffa.

  • Thabo skriver:

   Sten,

   Du skriver följande:

   ”För övrigt har Sverige aldrig varit ett Alliansfritt land. Sverige gick med redan under WW2 i det som senare kom att döpas till NATO. Personer som har historiekunskaper kan ni inte bluffa.”

   Kan du berätta vilken föregångare till NATO som Sverige blev medlema av under andra världskriget? NATO hade tidigt både dåvarande Västtyskland, Storbritannien och efter ett tag Turkiet sm medlemsländer. Under andra världskriget låg sm du kanske vet Storbritannien i krig med Tyskland. Turkiet var neutralt.

   Vad heter organisationen som var föregångare till NATO och som enligt dig fanns under andra världskriget?

   Kanske du förväxlar Nazityskland sm NATO:s fregångare, eftersom Sverige hade nära samarbete med nazisterna. Kanske syftar du på de allierade, men där ingick ju även Sovjetunionen och Sovjet kan väl knappast räknas som NATO-medlemsstat? Hur ser du på den saken?

   Du har rätt i att man inte är lika lättlurad om man har historiekunskaper. Anser du dig vara en svårlurad person med historiekunskaper? Om dina påståenden stämmer har jag och de flesta som läst historia på universitetsnivå blivit lurade och missuppfattat allting. Dina historielärare måste ha intressanta forskningsrön som jag hoppas få ta del av.

   Om det inte är så tycker jag att du skall anmäla dina historielärare till rektorn för de skolor du läst på för att de sprider en massa lögner. Om du har ”lärt” dig det här på egen hand undrar jag vad du har för intressant litteratur i historia.

 2. razmatazuz skriver:

  @Sten:
  Struntprat.
  Läs igenom överenskommelserna istället för att lyssna på kvalificerat dravel från en föredetting till Utrikesminister.

  Klara och tydliga överenskommelser har gjorts i Israel-Palestinafrågan, i vapenexportfrågan, i alliansfrihetsfrågan etc. De Rödgröna ÄR betydligt mycket mera överens om utrikespolitiken än vad alliansen var vid tillträdet 2006. Det är märkligt av Bildt att prata om överens, då utrikesdepartementet idag styrs av ett parti, nämligen Moderaterna. Då behöver man ju inte komma överens antar jag, enligt Bildt.

  Vad pratar du för smörja om att Sverige har gått med i Nato dessutom, var får du det ifrån?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *