Sverige ska erkänna folkmordet 1915

I dag har riksdagen efter en lång debatt beslutat att ge regeringen i uppdrag att erkänna folkmordet på armenierna m.fl. och att regeringen också ska arbeta för att FN och Turkiet gör detsamma. Men tänk att det satt så långt inne, även för dem som själva varit med och undertecknat motionen om att göra det.  På alliansföreträdarna lät det nästan som om vi i riksdagen inte alls får befatta oss med utrikesfrågor eftersom det är regeringens bord. Jag blev tvungen att påminna om att det är vi i riksdagen som är folkvalda och att regeringen är regering på riksdagens uppdrag, på majoriteten i riksdagens uppdrag. Det är riksdagsledamöterna som är direkt valda att företräda folket, att tycka, föreslå och diskutera. Regeringen är den verkställande makten.

Debatten kom mest att handla om formfrågor, dvs. om det är rätt eller fel att riksdagen yttrar sig i frågan och i lite mindre grad om ett svenskt beslut försvårar eller underlättar försoningsprocessen. Att det faktiskt handlar om en händelse som om den inträffat i dag skulle betecknats som folkmord var de allra flesta överens om. Så vad var problemet? Varför inte kalla saker vid dess rätta namn.

Personligen är jag övertygad om att det bästa sättet att nå försoning är att faktiskt erkänna och be om ursäkt, å i detta fall förfäders vägnar, för att sen kunna gå vidare. Att hoppas att tiden läker alla sår funkar inte.

Även frågan om erkännande av Västsahara var uppe till debatt men i den frågan fick vi inga i alliansen med oss i nuläget.

Den som vill lyssna på hela debatten kan göra det på: http://www.riksdagen.se/templates/R_ExternalPage____3383.aspx?op=search&search_freetext=&search_parlamentary_session=2009%2F10&search_type=%C3%84rendedebatt&search_committee=&search_speaker=&search_party=&search_sdate1=2010%2D03%2D11&search_sdate2=2010%2D03%2D11&rpage=0

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar till Sverige ska erkänna folkmordet 1915

 1. razmatazuz skriver:

  Jag tycker att det är synnerligen märkligt att Folkpartiet och Kristdemokraterna inte är lika självklart positiva till att erkänna folkmordet på kristna i Turkiet som de varit tidigare. Att Carl Bildts personliga relationer med Turkiets utrikesdepartement och ambassadörer ska få spela roll när regeringen fattar beslut tycker jag är högst olämpligt och det är märkligt hur mycket av utrikespolitiken som de facto styrs av ett enda parti nämligen Moderaterna.

 2. Yacob skriver:

  Håller med dig om att försoning är attnerkänna och be om ursäkt skapa en äkta vänskap band.

  Bodil, jag tycker verkligen att 2010 borde bli Västsaharas år
  Nog med marockans ockupation.

 3. razmatazuz skriver:

  Så sant! Västsahara är inte en del av Marocko eller något annat land runt omkring. De människor som kommer från området anser sig utgöra nationen Västsahara och de har alltför länge tvingats underkuva sig ockupationsmakter. Ett erkännande av staten Västsahara vore på sin plats. Dessutom önskar jag en mer aktiv regering i kampen för rättvisa och demokrati i fler av världens länder som är lite bortglömda, bland dessa finns Zimbabwe, Guinea Conakry, Guinea Bissau m.fl. Jag skulle också önska en svensk regering som utan att invänta ett gemensamt EU-beslut vågade sig på att försöka pressa fram en lösning i Israel-Palestinakonflikten, vare sig det innebär en två- eller enstatslösning.

 4. sten skriver:

  Snart kanske vi får rösta om Gustav Vasa har funnits.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *