Val i Rwanda utan opposition

I dag är det presidentval i Rwanda. Ett val där motståndare till regimen mördats eller hindrats att ställa upp i valet. Samtidigt brukar Rwanda hållas fram som ett föredöme eftersom det är det land som har mest kvinnliga parlamentariker i världen. Sverige är på andra plats.

Under sommaren mördades t.ex. De Grönas vice ordförande. Han försvann spårlöst och hittades sedan död. Ordföranden i partiet har tvingats gömma sig med hela sin familj, partimedlemmar lämnar politiken av rädsla etc. etc. Men det är inte bara De Gröna som är drabbade. I Rwanda ses oppositionen som förrädare och hindras från att delta så vem som kommer att vinna dagens presidentval är lätt att räkna ut.

Det är lika lätt att räkna ut som när det gäller valen i grannlandet Burundi som också hölls under sommaren. Först presidentvalet i slutet av juni där det i slutänden bara fanns en kandidat att välja på och sedan parlamentsvalet i slutet av juli. Den sittande presidenten och hans parti vann solklart med hjälp av de få som gick till valurnorna. Den känsla som förmedlades var att om inte den sittande presidenten skulle vinna valet skulle det bli ett nytt inbördeskrig.

Till båda länderna ger Sverige demokratibistånd. Till vilken nytta kan man fråga sig med tanke på biståndsministerns krav på kontroll och resultat i biståndet. Den utveckling vi ser i dag i båda länderna mot enpartistater är minst sagt oroväckande. Det är också oroväckande att vi fortsätter att skicka tillbaka de oppositionella som tagit sin tillflykt till oss med löfte om att de inte kommer att utsättas för förföljelse i respektive hemland. Hur kan Migrationsverket garantera det? Eller påstå att uppvisade arresteringsorder etc. inte är att ta på allvar?

Kanske dags för biståndsministern att fundera över på vilket sätt vi ska hjälpa till att förbättra den demokratiska utvecklingen i de båda länderna? Det kanske t.o.m. är så att vi borde ge en fristad åt de i oppositionen som finns här så att det åtminstone finns en opposition som vågar uttrycka sig fritt utan rädsla för sina liv.

http://www.sida.se/Svenska/Kontakta-oss/For-medier/Pressmeddelanden/2010/Svenskt-stod-for-okad-demokrati-i-Rwanda/

http://www.sida.se/Svenska/Lander–regioner/Afrika/Burundi/Utvecklingen-i-Burundi/

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar till Val i Rwanda utan opposition

 1. Joachim skriver:

  Du har uppenbarligen gått på Hutu-propagandan till 100 %. Det finns inga seriösa journalister i Rwanda som tror att den nuvarande regimen ligger bakom morden då alla mördade tillhör små eller oberoende organisationer inte den verkligt farliga oppositionen. Ex-Interahamwemännen…

  • bodilceballos skriver:

   Nej, jag har inte gått på någon progpaganda. Däremot har jag nära följt vad som händer mina gröna partivänner i Rwanda och vad de berättat om situationen. En av dem mördades under sommaren. Den enda propaganda jag stött på under de senaste åren är den regeringstrogna.

 2. CPGL skriver:

  Det ser illa ut i verklighet. Vad förväntar man sig annars??? Ni vet redan att de flesta afrikanska länder vill sitta länge på vilket pris som helst..Trokigt! Men vag gör Europa? Inget än att skicka tillbaka de som söker skydd genom att referera sig på visa FN dokument..Ban Ki Moon t.ex besökte Burundi och gett beröm till sittande president och ignorerade oppositionen helt. man frågar sig Herre Jesus vad kommer han ifrån, ett UFO. han bodde informera sig innan han åkte dit.
  Jag tycker man bodde sluta med pratt och gå till Action (Sluta hjälpa diktatur länder, EU…!!!).
  Ang Rwanda kan man inte säga mycket om man vill leva länge…!!!

 3. Martin Josefsson skriver:

  Jag tycker att det är bra att Sverige ger bistånd till dessa länder. Dock borde vi (som med allt bistånd) ha bättre koll på vart det går! Men även i ett diktatoriskt/förtryckande land finns dem som behöver hjälp!

  Sedan är det en annan sak med utvisningarna. Sverige måste se över migrationspolitiken!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *