Återvändandeavtalet till Irak

Äntligen börjar det klarna hur det gått till när återvändandeavtalet med Irak kom till. Det är precis som vi som jobbat med frågan under ett antal år nu misstänkt – men inte fått bekräftat. Och förmodligen är det inte bara ambassaden som omfattats av denna byteshandel utan också biståndet (som för övrigt bekostar ambassaden).

Att ministrarna uttalat sig så idiotiskt som de gjorde är illa nog men att regeringen ägnar sig åt denna tvivelaktiga byteshandel är ännu värre. I synnerhet som återvändandeavtalet innebär att Migrationsverket kan ge avslag till skyddsbehövande med grund i att de kan söka skydd i någon annan del av Irak – istället för med grund i att de inte är skyddsbehövande. Det interna flyktalternativet ska beaktas av Migrationsverket vid bedömningen och används mycket flitigt.

Irak å sin sida har i dag inte förmåga att faktiskt skydda de flyktingar som återvänder och har vädjat till den svenska regeringen att inte tvångsutvisa till Irak. Likaså gör UNHCR, Amnesty och andra organisationer. Återtagandeavtalet sätter asylrätten helt ur spel och strider därför mot de mänskliga rättigheterna.

Gårdagen var fylld av artiklar och inslag i TV och radio om denna skandal och ministrarna vägrade uttala sig. Anmärkningsvärt. Det ska bli intressant att se hur det hela utvecklar sig. Lägger bara med en klargörande artikel här.

http://svt.se/2.22620/1.2303197/experter_kritiserar_bildt

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar till Återvändandeavtalet till Irak

 1. Torkel Minden skriver:

  Hej,
  Läs Merit Wagers inlägg på hennes blog, som har rubriken:

  Vems retorik är det som är ”förfärlig”, egentligen?

  Tycker du att Merit är främlingsfientlig?
  Hälsn
  Torkel

 2. Jonas skriver:

  Hej Bodil,

  Varför väljer du att KU-anmäla Billström och Bildt? Detta är ett oerhört märkligt agerande som verkar både ogrundat och direkt felaktigt.

  Vad exakt var det i deras språkbruk som var ”förfärligt”?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *