Tunisien

Skrev en fråga till Bildt för några dagar sen angående händelserna i Tunisien. Nu är den redan överspelad innan han hunnit svara. Tunisiens president har flytt och försökt få komma till Frankrike. Sarkozy sa nej och sen vet jag inte hur det gått med honom. För ovanlighetens skull har ett folkligt uppror nått resultat. När munkarna gjorde uppror i Burma trodde jag att regimen inte kunde stoppa dem. Jag hade fel. När den gröna rörelsen i Iran gjorde uppror  hoppades jag att regimen inte skulle kunna stoppa dem. Det kunde de. När det fredliga protestlägret i Gdem Izik i Västsahara jämnades med marken och ett uppror spred sig till Al-Ayun hoppades jag att något äntligen skulle hända i Västsaharafrågan. Så blev det inte. Ochvad har palestiniernas protester i Gaza lett till om inte mer förtryck. Inte konstigt att man slutar tro på att protester lönar sig.

Protesterna i Tunisien har skett utan någon nämnvärd politisk eller mediebevakning förrän för några dagar sen. Hur kan det vara så när missnöjet med presidenten och den förda politiken varit kända länge. Tunisien är inte ett hett ämne i vare sig riksdagsdebatten eller i media – förutom som turistmål kanske. Överlag talas det inte så ofta om våra grannländer i Medelhavet, tillika turistmål, och de brott mot de mänskliga rättigheter som sker där. När så sker tystnar kritiken snart igen. Därför går de flesta av oss och tror att allt är frid och fröjd i det land vi väljer att semestra i trots att vi faktiskt kan göra skillnad, både genom att turista eller när vi väljer att inte göra det i vissa länder. Nu står Tunisien inför ett helt nytt scenario och i uppbyggnadsarbetet av den demokrati och frihet demonstranterna eftersträvar kan vi alla delta – på olika sätt. Jag som politiker. Du som turist.

De Gröna i Tunisien skickade mig under dagen ett uttalande. Det skrevs och skickades kort innan presidenten lämnade landet. De Afrikanska Gröna uttalade sig också häromdagen till stöd för demonstranterna. Jag har publicerat de tunisiska grönas uttalande på min hemsida på Miljöpartiet. http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=235047.

Där ligger också min numer överspelade fråga till Bildt. http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=234838

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar till Tunisien

 1. michel skriver:

  gäller din artikel på svt.se http://svtdebatt.se/2011/01/darfor-ku-anmaler-jag-bildt-och-billstrom/

  Kan någon KI anmäla bodil, prata om idiotiskt resonemang kring om Wikileak källorna är sanna eller ej. Bodil du är en ren populist, starta en facebook grupp med åkesson och le pen. Om inte då får du i såfall komma med mycket bättre argument varför du ska tro på denna sekt. Vilken värld lever du i allt sker med krav och vilkor. DU kan ju fortfarande ej bevisa att det sket då du enligt mig inte alls har en källa.

 2. Jonas skriver:

  Hej Bodil,

  I ditt uttalande angående Bildt och Billströms Irak-kommentarer skriver du:
  ”Från moderaternas sida har man anpassat sig till främlingsfientliga krafter, vilket Reinfeldt sagt att man aldrig kommer att göra”

  Uttalande gjorde 2007, inte 2011. Eftersom SD inte var en maktfaktor vid det tillfället ser jag detta som en lögn. Jag skulle gärna vilja att du utvecklar vad du menade.

  Det andra var:
  ”Det är förfärlig retorik, jag hoppas verkligen och vill inte tro att de kan ha sagt något så avskyvärt” – vad var det som var så förfärligt med det? Det var ju sant.

  Röstade på Centerpartier detta val men valet innan var det MP som gällde. Jag skulle vilja få dina kommentarer mer utvecklade.

  MVH
  Jonas

  • bodilceballos skriver:

   Du frågar mig om två uttalanden varav jag uttalat det ena. Jag kan nog försöka ge dig ett svar på båda ändå. Sverigedemokraterna har legat de andra partierna i bakhasorna under flera år och övriga partier har i vissa fall faktiskt anpassat sig till den retorik och den agenda SD står för för att inte förlora väljare till dem. Billström har gjort det vid flera tillfällen, och tydligen också Bildt. Och moderaterna har kommit med ett antal märkliga förslag som övriga allianspartier sen inte godkänt. Om det är så att de faktiskt tycker det de uttryckt kan de ändå inte uttrycka det som om det är regeringens och Sveriges uppfattning. Uttalandena har vare sig stöd i forskning eller statistik – snarare är irakier i förhållande till genomsnittet av svenskarna i landet välutbildade. De hade vare sig alla allianspartier med sig i denna uppfattning och absolut inte den rödgröna oppositionen. I riksdagen har budskapet varit ett helt annat. Vi måste kunna ställa högre krav på att våra ministrar faktiskt håller sig till regeringens politik i sina kontakter med främmande länder.

 3. Tom Alberts skriver:

  Om irakernas utbildning – har du några källor?
  Du borde skämmas att hoppa med den populistiska vänstern. Den opulistiska högern är lika idiotisk.
  Du tycks inte förstå att vi har ett problem med invandrarna. Så du låter SD få monopol på den debatten! Huamej!
  Hoppas verkligen inte att du blir språkrör för MP.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *