Turkiska attacker i Södra Kurdistan

 

I skuggan av alla oroligheter i Nordafrika och Mellanöstern pågår en konflikt som ingen rapporterar om. Jag syftar då på konflikten mellan majoritetsbefolkning och kurderna som tar sig olika uttryck i olika länder.

 

I mitten av förra veckan rapporterade dock svensk press att det pågick en vedergällningsattack med flygattacker mot ett 60-tal platser i PKK-gerillans baser i Södra Kurdistan (dvs. Norra Irak) p.g.a. 9 soldater som dödats på turkiskt territorium. Det fanns då inga uppgifter om skadade efter attacken. I helgen dödades 7 civila då deras bil bombades av turkisk militär. Bland de dödade fanns både kvinnor och barn.

 

Att Turkiet, precis som andra länder, har rätt att i rimliga proportioner försvara sig är inget konstigt i sig. Att attackera mål i ett annat land och att attackera civila är det däremot. Turkiet som är ett kandidatland till EU hävdar att PKK är en terroristgrupp – inte en motståndsrörelse. I Europa brukar terrorister bekämpas med polisiära medel och ställs inför rätta för de brott som begåtts. Polis samarbetar med polis i det land där gärningsmännen tros befinna sig. Att skicka militär att bomba mål i ett annat land vore helt otänkbart. I världen som helhet gäller däremot inte krigets lagar för terrorister utan de kan behandlas i princip hur som helst. Guantánamo är ett av de värsta exemplen. Självklart vill Erdogan framställa PKK som terrorister – inte motståndsrörelse. Det ger den turkiska militären möjlighet att agera i princip hur som helst vilket jag starkt ifrågasätter.

 

Jag kan nämligen inte se det som skett som något annat än ett brott mot folkrätten som Sverige och EU borde reagera starkt på. Pressen på Turkiet att i dialog med den kurdiska befolkningen finna vägarna framåt för att kunna leva sida vid sida måste öka. För att det ska vara möjligt krävs att kurdernas rätt till sin kulturella identitet, sitt språk, sin mark, etc. garanteras och att de ges samma demokratiska och mänskliga rättigheter som alla andra i landet. Om Turkiet varit en demokrati där alla behandlas lika skulle konflikten med PKK ha upphört för länge sen.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 svar till Turkiska attacker i Södra Kurdistan

 1. Carmen Broberg skriver:

  Hej Bodil!
  Jag heter Carmen Broberg, bor i Göteborg och har bildat en förening som informerar om Honduras, Infocentrum Honduras. Vi har vårt säte i Göteborg. Vi har sett med oro på utvecklingen av den politiska, ekonomiska och sociala situationen i Honduras. sedan statskuppen 2009 pågår konstant brott mot mänskliga rättigheter. Därför är det viktigt att så många som möjligt får reda på vad som händer. Vi kommer att få besök av en Honduran som har arbetat i många år med att organisera den civila befolkningen, José Luis Espinoza berättar om hur civila organisationer arbetar för att bidra till demokrati och frihet.

  José Luis Espinoza är ordförande i den ideella organisation som heter
  ”CEHPRODEC” centro de desarollo Hondureno de promoción comunal”. Han är verksam i “Red de acción por la alimentación saludable y sostenible en Honduras”, samt i Foro Agricola Nacional”
  José Luis Espinoza har en master i socilogi på temat: genmodifierade organismer och deras ekonomiska konsekvenser. Han har också studerat Participación Social (ITEC de Monterrey), Invetigación Y Systematización (Universidad Pinar del rio, Cuba), Finanzas (Unitec Honduras) y gerncia (Universidad Autónoma de Honduras). Postgrado en Gestion de proyectos en àmbitos Públicos, por la Universidad del Litiral, Argentina.
  Har arbetat mot framställning av biodiesel utifrån monokulturer med afrikansk palm, socker och majs och medverkar i en sammanställning av alla lagar som den aktuella regeringen har överträtt genom att ge transnationella företag tillstånd att utnyttja vattenkraft, skog, gruvdrift mm.

  Vi kommer till Stockholm den 12, 13 och 14 September och vi hoppas kunna träffa dig och berätta om vårat arbete för miljön i Honduras.
  Det skulle vara mycket uppskattat om Du kunde höra av dig via e-mail (inf-centrumhonduras@hotmail.com).
  Var vänlig att skicka oss din adress, mail och datum för eventuell träff.

  Med Vänliga Hälsningar, Carmen Broberg
  Ordf. Föreningen Infocentrum Honduras.

 2. Wrya skriver:

  Hej Bodil!
  En rättvisa världen behöver många personer som vill och vågar säga säga sanningen. Vem frågade varför PPK kämpar och krigar med turkiet?
  Tack kurdernas mor, Bodil

  Wrya Hama-Tahir

 3. Ella skriver:

  Tack Bodil för att du uppmärksammar vad ockupationsländerna gör i Kurdistan!

 4. Assad skriver:

  äntligen någon som uppmärksammar det som händer i Kurdistan! Tack!
  Turkiet och Iran bombar och dödar civilia dagligen nuförtiden…

 5. You Absolutely right If Turky was a Democratic country and Had any respect to any Human rights there was not be a such things that call PKK , PKK is not terrorist they fight for there simple rights of live of the kurds that any other nation have in the world but when you see that you abandon about 30 million people from the most live simple rights like speaking your mother language and have the ability to say iam kurds , there will be no other way just by fighting for it , fighting is the only way to get our rights , Turks didnt learn from history that no one in this world will able to delete any other nation identity and erase them from existing , GOD is only one is able of that , and they should know a very simple Physic law that say till your force some thing you will get bigger react like if you punch the wall if the first time you feel pain second time your hand will be broken i think Europe Union is wise for not accepting then in the Union Because they will ruin the democracy model there if they was in , and i think it should better to kick our from any Europe activity because there hidden intent is most dangerous than they show in the end look at this video how could call a country like this called democratic country they are just Barbarian and savage nothing more

  http://www.youtube.com/watch?v=Kxr158f9ais

 6. Surkew skriver:

  Thanks Bodil ! you know the true face of Turkey, PLEASE DON’T GIVE UP OF SUPPORTING THE KURD!!! Many thanks

 7. alansaeedAlan skriver:

  PKK only fights Turkish soldiers, not innocent people, like Turkey and Hamas does! It’s a great injustice to call PKK a terrorist organization.

 8. rebwar skriver:

  1000 thanks bodil !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *