Är kriget i Libyen nu äntligen över?

Beskedet om överste Gaddafis gripande var en efterlängtad nyhet. Att han tillfångatagits levande, inte avrättad, var också positivt. Han borde självklart ställas inför rätta för folkrättsbrott och dömas i en rättvis rättegång. Jag blev glad att han inte hade avrättats direkt och att han skulle kunna dömas för de brott han begått och på så sätt ännu en gång visa diktatorer runtom i världen att man inte kommer undan rättvisan. Förr eller senare når den ifatt. Den nu vad allt pekar på döde Gaddafi kan aldrig dömas.

Glädjen på Libyens gator är dock stor. Många firar i dag Överste Gaddafi död och förutom hans familj och nära allierade är det är nog få människor som sörjer. Det är dock en trist start på den färd mot demokrati och mänskliga rättigheter som Libyens nya ledare nu har fått. Uppgifterna om vad som faktiskt hänt går isär men det mesta tyder på att Gaddafi dödats av bl.a ett skott i huvudet. Inte bara pga skador i benen som först rapporterades. Spekulationer kring vad som faktiskt hänt, om han blivit avrättad eller om han i samband med skadorna i benen också fått en skada i huvudet och därför dött är svåra att undvika.

När Gaddafi nu greps borde han givits vård för sina skador i benen istället för en kula i huvudet . Och han borde ha ställts till svars inför den internationella brottsdomstolen i Haag för de folkrättsbrott som han anklagats för under sina 42 år som ledare för Libyen.

Nu hoppas vi att Gaddafis död innebär att kriget är slut. Det är dock nu det svåra arbetet att bygga en ny stat börjar. En stat som vi hoppas låter olika folkgrupper leva sida vid sida i fred och under jämlika förhållanden.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar till Är kriget i Libyen nu äntligen över?

 1. msyounesi skriver:

  Hej Bodil

  Jag blev också mycket ledsen av hans död och tycker att hans död är det värsta starten för ”den färd mot demokrati och mänskliga rättigheter”, i Libyen som Saddam Husseins avrättning gjorde i Iraq. Saddam dömdes vid en rättegång som bevakades av massmedier och internationella organisationer hade hela tiden uppsikt över rättegången. Men den rättegången hade heller inga inspirationer för demokrati i Irak, tycker jag.
  Jag tycker att fallet i första hands skulle reda ut av experter (sociologer, psykologer och statsvetare) fick de att utreda(offentligt) hur Gaddafi, (Saddam, Assad, Khamenei och mm) fick makten, och utredningen skulle göras offentligt om man ska ha en riktigt färd mot demokrati, det betyder att de ordentligt skulle analyseras av experter framför folks ögon. Då folk får veta om hur de i framtiden får bygga en demokrati.
  Hundratals timmar förhördes Saddam i hemlighet och folk fick tillgång för de delarna som han hade erkänt som de redan visste om, men vi fick inte informationer om hur och varför han fick support av demokratiska länder trots att han samtidigt genomfördes en av brutalaste folkmord. Till slut såg vi att hur han skulle hjälpa till sin avrättning.
  Nu sprider många artiklar, filmer och bilder om Gaddafi, i en av de vi ser hur Berlusconi pussar Gaddafis hand!!?? Varför??
  Tycker du att han skulle uppträd som vittne mot Gaddafi om en rättegång skulle…??
  Nu är det inte sent många av hans medarbetare är kvar och man får reda ut saken om…

  Saleh younesi mp medlem Göteborg

  ! http://www.massimodonadi.it/blog/berlusconi-bacia-mano-gheddafi
  http://www.massimodonadi.it/sites/default/files/images/baciamano_berlusconi_gheddafi.jpg

 2. MatteZ skriver:

  Och när ännu ett arabland går emot ett styre med religiösa förebilder och en tillbakagång med flera hundra år vad det gäller mänskliga rättigheter och den ena diktaturen ersätts med en annan… Då är det snyggt att skattebetalarna i Sverige hjälpt till i form av insatser med Jas… Jag tror att det är naivt att tro att ett land som vill bygga lagar ut i från sharialagstiftning kommer att ge frihet åt folket. Tvärtom så hålls kvinnor tillbaka och imamer och andra religiösa skor sig med skrämselpropaganda och hat…. I Sverige har vi tyvärr alltför många naiva politiker som struntar i vad svenska folket tycker då de driver sin egen övertygelse in till dumhet. Politikerförakt är inte folkets förakt mot politiker, det är politikers förakt för vad folket tycker…

 3. It appears you really understand quite a lot about this specific subject matter and this demonstrates via this particular
  blog post, named “Är kriget i Libyen nu äntligen
  över? « Bodil Ceballos Blog”. Thanks a lot ,Vivian

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *