Demonstrationer i Medelhavsområdet

Är glatt överraskad över att det första gemensamma utrikes- och sänerhetsutskottet och säkerhets- och försvarsutskottsmötet i Pafos 9-10 september hade så mycket demokrati, utveckling och samarbete med närområdet att göra och att så lite handlade om militärt samarbete och hur vi skulle lyckas få användning för EU:s Battle Groups. Inte för att det fattades försvarspolitiker där utan för att bl.a. Catherine Ashton m.fl. talare var så tydliga med att säkerhetsutmaningarna inte är militära.
Vi var 4 gröna ledamöter på plats från Sverige, Tyskland, Luxemburg och EU-parlamentet. Vi har redan planerat för det framtida arbetet.
Vi hann dock inte mer än avsluta konferensen innan protesterna i Libyen, Egypten och sen Jemen startade. Protester med en mycket tragisk utgång och vars konsekvenser vi svårligen kan överblicka ännu. Jag hoppas att omvärlden kommer att fortsätta att bygga på intentionerna att skapa goda relationer länder emellan tillsammans med alla de på båda sidor som inte förespråkar våld som lösning på meningsskiljaktigheter.
Vi kom också hem lagom till den enorma manifestationen i Barcelona för självständighet. Över 1,5 miljoner människor gick ut på gatorna. I Sverige har rapporteringen inte varit särskilt djupgående utan har i princip handlat om att katalanerna inte vill bidra till fattigare regioner i Spanien och ekonomi generellt. Helt fel. Demonstranterna krävde självständighet av många skäl vilket också tvingar de katalanska partier som inte förespråkat självständighet (t.ex. De Gröna) att agera på ett eller annat vis. De Gröna föreslår nu t.ex. att datum för en folkomröstning fastställs. Det viktigaste är dock Spaniens svar. Finns någon kompromissvilja alls hos den spanska regeringen? Hittills har den inte varit synlig.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar till Demonstrationer i Medelhavsområdet

 1. Maina Novara skriver:

  Demonstrationen i Barcelona var helt fantastisk. Fredlig, gemytlig och med mycket glädje och stolthet. Omrking 2.000.000 människor som så gärna vill bli självständiga. Som du skriver handlar det inte alls om att katalanerna inte vill bidra till fattiga regioner. Utan om att ha rätt i att utöva sin kultur, sitt språk, sina seder som de har all rätt i välrden till!! Det fina i demonstrationen var att alla åldrar var med. Babys och farföräldrar, ungdomar och alla samhällsklasser. Inget bråk, ingen fylla, inget skrän utan endast glädje och övertygelse. Alla gick med ett enda stort leende bärande på den katalanska flaggan, många med stjärnan på flaggan för självständighet. Bravo katalaner, ni visar er värdighet för världen!!

 2. Malin Nilsson skriver:

  Tack för att du uppmärksammar demonstrationen i Katalonien! Som du själv säger så skrevs inte så mycket om den i svensk press, men det skrevs om den. DN hade bl a en liten spalt.
  Det känns som svenskar i allmänhet börjar förstå att Barcelona ligger i Katalonien och att de har andra seder och bruk och ett språk skilt från spanskan. Den insikten fanns inte i Sverige för 10 år sen.
  Så jag vill ändå tacka svenska journalister för att de skriver om Katalonien, om än en liten spalt, och kanske kan vi även tacka FC Barcelona för den sakens skull.

 3. Björn Lemby skriver:

  Jag bor i Girona, Katalonien, sedan sex år. Läste i web-tidningen Vilaweb om dina frågor till utrikesminister Bildt. De var raka och tydliga och jag hoppas att Carl Bildt noga överväger den demokratiska innebörden i dem innan han ger sitt svar. Tack, Bodil, för att du tar upp den Katalanska frågan i Sveriges riksdag. För mig handlar frågan om en katalansk stat inte i första hand om ekonomi. Det handlar om att bevara ett gammalt men mycket levande spåk, en säregen kultur och tusenåriga traditioner. Det handlar om identitet, dvs känslan av vem man är och vill vara, det som ger oss vår grund i vår självuppfattning. Det katalanska valet den 25 november bilr en indikation om den allmäna opinionen i Katalonien. Om detta folk, dessa individer tillsammans vill och kräver att bilda sin egen stat har varje demokratisk människa och regering skyldighet att ge dem sitt fulla stöd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *