Via Catalana

Deltog under gårdagen i en jättemanifestation för rätten att få bestämma sin framtid med 1,6 miljoner människor i en jättelång mänsklig kedja från franska gränsen i norr  till gränsen till Valencia i söder. Sammanlagt 40 mil vilket skulle behöva 400.000 deltagare. Nu blev det istället i mångdubbla rader på många ställen.

Att katalanerna vill rösta om självständighet är inget som dykt upp från tomma intet och med de senaste årens massdemonstrationer kan inget parti längre komma undan att ge medborgarna ett svar. Frågan går dock tvärt över partigränserna och det enda sättet att få reda på vad invånarna faktiskt vill är att låta dem genomföra den folkomröstning de planerar inför 2014.  Under gårdagen fanns inte bara de som tagit ställning för total självständighet utan också andra. Runt en av Barcelonas banker samlades ca 10.000 personer som också demonstrerade för sociala rättigheter förutom rätten att folkomrösta.

Katalanernas strävan att fråga invånarna hur de vill bygga sin framtid faller dock inte i god jord i övriga Spanien. Regeringens svar är att det strider mot konstitutionen. Under gårdagen attackerades den katalanska delegationen i Madrid av extremhögern som rusade in och vandaliserade ett möte. Flera skadades. Tidigare skramlade gamla generaler med hot om militär intervention, vilket i dagens Europa skulle vara otänkbart.  EU-kommissionen vill inte uttala sig. Carl Bildt ville inte heller uttala sig när jag ställde en fråga i riksdagen. Dock är det en realitet att katalanerna inte längre accepterar den nuvarande ordningen. Det har de tvingats göra sedan 1714 och de har nu fått nog. Därför måste vi i övriga Europa bestämma oss för om vi står bakom folkens rätt till självbestämmande inte bara i teorin utan också i praktiken.

Jag står självklart bakom de mänskliga rättigheterna, också folkens rätt till självbestämmande.

(det borde vara en rättighet att slippa ovälkommen reklam också. Vet inte hur man blir av med den som eventuellt dyker upp här på sidan)

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 svar till Via Catalana

 1. Toni Roderic skriver:

  Tack Bodil. Det spanska förbundet för de gröna betalar du uppskattar den här artikeln och styrka.

 2. Fredrik skriver:

  Jag tycker du bör ägna dig åt Sverige och
  svenskarna (vilka är dina väljare) i första hand.

 3. Rosa skriver:

  Tack för ditt engagemang i denna fråga. Jag är katalanska och undrar varför vi inte får veta mera om denna fredliga manifestation som pågick på gatarna med 1,6 miljoner människor, från tv och andra medier om detta.

 4. Francesca Birkenblad skriver:

  Hej Bodil! Jag var också med, registrerad med svenskt pass. Det var
  en fantastisk dag vid kusten norr om Barcelona. Jag har en fråga till Dig:
  finns i Sverige/Stockholm ett forum om Kataloniens framtid? Jag vill göra
  pedagogin om Kataloniens verklighet. Som Du vet den katalanska kultur-
  föreningen är apolitisk, så hos denna kan vi inte utala oss.
  Ben cordialment, Francesca Birkenblad

  • bodilceballos skriver:

   Hej Francesca. Jag vet inte om det finns något forum i Sverige. Kontakta Les Quatre Barres ordförande och fråga honom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *