Trea på listan till Europaparlamentet

Det känns hedrande att för andra gången i rad hamna som valberedningens förslag till trea på listan till Europaparlamentet. Förra gången fick jag också medlemmarnas stöd att stå på tredje plats och det var på vippen att vi fick det allra sista mandatet. I Gröna Gruppen i EP blev vi i slutänden 2 gröna med förstärkning av 2 piratpartister så sammanlagt är svenskarna i Europaparlamentets gröna grupp 4 stycken.

Nu hoppas vi att vi ska bli minst 3, helst 4 eller kanske ännu fler helgröna i valet den 25 maj.

Min ambition är att om jag kommer in i parlamentet få arbeta med två oerhört viktiga och aktuella frågor som är starkt sammankopplade, dvs global rättvisa och asyl/migration. EU-länderna måste både vara beredda att solidariskt och på ett humant sätt ta emot de stora flyktingströmmar som kommer till Europa varje år och att arbeta med orsakerna till flykten.

Drunkningstragedierna i Medelhavet och längs Afrikas västkust har pågått i alltför många år redan medan de flesta länder samtidigt gjort allt de kan för att skicka de som lyckats ta sig i land i något EU-land tillbaka. Och Frontex har gjort allt som gått för att stoppa flyktingarna innan de når europeiskt vatten. Samtidigt växer sig de främlingsfientliga krafterna i Europa allt starkare. Inte förrän den nyligen inträffade katastrofen vid Lampedusa börjar det europeiska samvetet vakna – men bara halvhjärtat.

Den andra frågan är att arbeta med de bakomliggande orsakerna till att människor tvingas på flykt från sina hemländer. Klimatpåverkan, konflikter, fattigdom, våld och förtryck. Dvs, det som jag i mitt nuvarande uppdrag i riksdagens utrikesutskott ägnar mig åt dagligen. Det arbetet kan man till viss del läsa om på http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Hitta-ledamot/Ledamoter/Ceballos-Bodil-0637028706011/ men en stor del av arbetet sker utanför riksdagens väggar och är för det mesta odokumenterat eller dokumenterat av olika organisationer.

För att möta främlingsfientlighet krävs mer öppenhet i Europa och mer solidaritet med fattiga och förtryckta i deras hemländer.

(ev reklam är inte beställd av mig)

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar till Trea på listan till Europaparlamentet

  1. blofeldt skriver:

    Både MP och Piratpartiet kommer att bestraffas i EU valet. Dessa två obskyra partier, med smutsig uppsyn kommer att hamna på den politiska historiska skräphögen. In kommer SD med full kraft, liksom Front National med Marine Le Pen i spetsen. Den politiska kartan i Europa håller på att ritas om från grunden.

  2. Erik Bengtsson skriver:

    Invandringskritiska partier är kortsiktigt nationellt egoistiska. Flyktingar har dock också varit en del av det samhälle de flyr ifrån. Ett samhälle som inte fungerat så bra just för att invånarna där agerat på ett dåligt sätt. Man kan inte skylla allt på en enskild diktator inte heller på oppositionella terrorister. Det kan handla om attityder om att straffa folk man ogillar godtyckligt och/eller överdrivet mycket. Det kan också handla om att skaffa fler barn än man har råd att ge en gynnsam barndom och/eller att man premiera irrläror framför vetenskapligt förankrad kunskap. Jag tycker det verkar bra med kvotflyktingsystem men man borde ställa krav som skapar incitament att så lite som möjligt bidra till ett samhälle som folk vill fly ifrån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *