Stärkt försvarsindustri i EU

Samtidigt som vi precis fått nyheten att Brasilien köper JAS-plan ska statsminister Reinfeldt på toppmöte för att anta regeringschefernas gemensamma slutsatser, dvs riktlinjer för fortsatt arbete. I detta halvårs upplaga av slutsatserna står försvar- och säkerhet i fokus men så gott som enbart i ett militärt perspektiv. Det är sant att utrikespolitik, bistånd mm hanterats vid tidigare tillfällen men för mig är det uppenbart att man inte kan ha säkerhetspolitik som huvudrubrik utan att inkludera utrikespolitiken. Säkerhetspolitik är till viss del en fråga för försvaret och till stor del en fråga för utrikespolitiken. I slutsatserna är det uppenbar slagsida och allra mest anmärkningsvärt är att de klart ut säger att försvarsindustrin i EU ska stärkas, inte för att skydda oss mot potentiella hot utan för att den ger många arbetstillfällen.

Krigsmaterielindustrin är inte industri som klarar sig utan stöd, både ekonomiskt genom garanterade köp mm och genom hjälp att sälja in varorna från politiskt håll. Det har varit tydligt vid försäljningen av JAS till Brasilien där riksdagsledamöter som besökt landet fått tydliga uppmaningar att bidra till den positiva bilden av planet. För några år sedan sa den tidigare presidenten att det inte var aktuellt att köpa nya stridsplan eftersom landet fortfarande hade stor fattigdomsproblematik att klara av först. Skillnaden är inte så stor i dag, men det är ny president förstås.

Jag som sitter i krigsmaterielexportutredningen blir minst sagt orolig när jag läser slutsatserna. Utredningens arbete syftar till att begränsa den svenska vapenexporten till ickedemokratier. Vi har i dag en lagstiftning som inte får ta hänsyn till arbetsfillfällen som grund för vapentillverkning och export. Det är försvarets behov, utifrån en säkerhets- och utrikespolitisk analys, som ska styra. Inte att det ger arbetstillfällen i Sverige. Med EU:s nya slutsatser får de partier som vill stötta krigsmaterielindustrin pga de många arbetstillfällen som ges starkt stöd i sin argumentation. Vi som vill behålla jobben genom att omvandla krigsindustrin till något vi har mer nytta av, något som klarar de verkliga hoten i dag som t.ex. klimatpåverkans effekter får det svårare. Jag lämnade därför in en avvikande mening vid gårdagens EU-nämnd.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar till Stärkt försvarsindustri i EU

 1. Mikael Hägne skriver:

  Hej Bodil.

  Är Mp samt medlem i Svenska Freds m.m. Jag skulle vilja veta lite närmare hur arbetet i krigsmaterialexportutredningen går. Suck vilket långt namn 🙂 ibland önskar jag det vore tillåtet med särskrivningar.

  Finns det något förslag på ny lagstiftning ännu. Det är val snart och det skulle vara intressant att veta vilka partier som är hinder för att vi får ett stopp på vapenexport till ickedemokratiska länder. Kommer att blogga om vapenexporten.

  Jag sitter just och läser regeringens skrivelse 2012/13:114 som jag hämtat på ISP

  Mvh

  • bodilceballos skriver:

   Ursäkta sent svar. Jag är på resa och har inte haft nät hela tiden. Vi är fortfarande i stadiet att skriva bakgrundstexter men visst kommer det strax att börja utkristallisera sig vad de olika partierna vill. Hör av dig lite senare under våren 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *