Träff med de Gröna i Nepal

I Kathmandu har vi bestämt träff med de Gröna och möts upp av Tikka och Rachana som båda sitter i Global Greens Samordning. Så vi känner varandra sen tidigare, och har setts på Global Greens kongress i Sydkorea förra året men det här är första gången vi umgås på riktigt. Det blir början till ett antal möten med olika partimedlemmar samt samtal om frågor som är på dagordningen för de Gröna i Nepal, men också om gemensamma frågor för oss Gröna runtom i världen. Och som vanligt visar det sig att mycket sammanfaller oberoende av var i världen vi är verksamma.

Med Tikka och/eller Rachana gör vi också ett antal studiebesök. Bl.a. en botanisk trädgård (National Botanical Garden; Godavari) Nepals första gröna skola och ett konstmuseum som bara visar verk av levande konstnärer (Museum Nepali Art). I anslutning till museet upplåts också ateljéer till aktiva konstnärer. Våra vänner såg också till att vi fick testa riktig nepalesisk mat.

Vi stannar i en hel vecka och besöker också, trots att skyfall ställer till en del problem, en mängd sevärdheter som den gamla staden Patan och Buddha Stupa. Vid Monkey Tempel flödade vattenmassorna och det var omöjligt att ta sig dit. Vi bodde på ett trevligt litet hotell med trädgård mitt i Thamel med sitt myllrande gatuliv och marknad.

De sista dagarna bor vi dock hos Tikka med familj i Bhaktapur och åker med dem upp i bergen, där vi förutom de fantastiska utsikterna besöker en Peace garden, Mystic Mountain hotel och på vägen tillbaka Bhaktapur Durbar Square.