Global Greens planerar i Bryssel

Ett stort tack till MEP Pär Holmgren som stannade någon dag extra i Bryssel efter senaste Strasbourgmötet så att Global Greens arbetsutskott fick möjlighet att träffa dig och diskutera vägen framåt mot COP16 biologisk mångfald i Colombia och COP29 klimat i Azerbaijan. Och tack till MEP Tilly Metz som bjöd oss på middag. Ett stort tack också till Evelyne Huytebroek som ordnade studiebesök och middag i sin trädgård.

Med ett i princip nytt arbetsutskott som samlats till 4 proppfulla dagar med samtal och diskussioner om strategi, ansvarsfördelning, prioriteringar, studiebesök, möten med EU-parlamentariker samt kommunala/regionala företrädare, god mat, trevligt sällskap lämnar jag Bryssel stärkt i min uppfattning att vi är på helt rätt väg. På 4 dagar har vi löst så många av de innestående frågor som hängt kvar sedan tidigare. Att komma in i en organisation med en struktur som arbetats upp av tidigare deltagare är inte alltid så lätt. Särskilt om strukturen inte finns på papper. Nu är vi som sagt många nya, inte minst jag och vår andre co-convenor José Miguel. Vi behöver nu arbeta upp vår modell och dessutom få den dokumenterad så att det blir lättare vid nästa skifte om några år. Jag lämnar mötet med uppfattningen att vi alla är inne på samma linje.

För ett år sedan hade vi vår förra kongress i Incheon, Sydkorea. Om 4 år är det dags för nästa, någonstans i Syd- eller Nordamerika. Fram tills dess är det vår uppgift att få vår globala gröna rörelse att stärkas på alla plan. Och vilka är vi då? För att delta i Global Greens aktiviteter måste man vara med ett parti som är medlem i en av de fyra federationerna: African Green Federation, European Green Party, Asia Pacific Green Parties eller Federación de Partidos Verdes de América. Antingen som fullvärdig eller associerad medlem. Och de i sin tur måste stå bakom Global Greens charter, som är i princip vår ”grundlag”.

Information om Global Greens finns här.