Efter mycket förberedelsearbeten och ändrade tider och rutter åkte jag tillsammans med Marion Verweij till Tanzania för vår organisation African European Parliamentarians Initiatives (AEPI) räkning för att återstarta det arbete som vi tidigare inlett i Sydsudan. Den här gången i samarbete med East African Legislative Assembly’s Women Caucus där Dr. Anne Itto Leonardo från Sydsudan är ordförande. De har i samarbete med IDEA tagit fram en strategisk plan för de kommande åren och tanken är att vi ska stötta dem att genomföra den. Vi själva i delar där vi är verksamma, som träning av folkvalda och deras personal men också att vara ett stöd i kontakter med andra givare för att få support för annat.

Tillsammans med Anne och Women Caucus arbetade vi under 10 dagar med början i Arusha och därefter Dar es-Salaam fram underlag för det fortsatta arbetet med fokus på träning av nuvarande och framtida parlamentariker/politiska företrädare. Eftersom vi arbetar med ett brett nätverk av nuvarande och tidigare parlamentariker i Europa och Afrika kommer träningen i huvudsak ske i hybrid form och i två delar. Dels en för kvinnor som vill engagera sig i politiken och dels för kvinnor som redan valts. Vi börjar i Sydsudan där val ska hållas i december om allt går enligt vad som utlovats.

Mer om vårt besök kan läsas här

AEPI bildades 2017 när föregångaren AWEPA avslutade sin mångåriga verksamhet i Afrika. Själv var jag aktiv i AWEPA sedan 2006 och såg det stora behov som fanns att fortsätta att arbeta på samma sätt, dvs med erfarna parlamentariker/politiker som tränar andra parlamentariker/politiker. Det är det som skiljer vår verksamhet från andras.