Röda Korsets folkhögskola på besök i Madrona

Favorit i repris. Röda Korsets folkhögskola la en del av sin kurs i hållbart resande och hållbar turism hos oss i Madrona. Det är nu andra gången de besöker oss. Fokus hos oss i år låg på torkan och dess konsekvenser, som t.ex. skogsbränder. Under i princip 4 år har det inte regnat i vårt område. Vattendammarna är tomma och det införs restriktioner på det mesta. I byn där vi har ett annat hus i södra Katalonien är situationen värre än i norr. Där har varje person max 160 liter vatten per person. Bevattningsförbud råder och det är förbjudet att tvätta bilen förutom på speciella ställen där vattnet återanvänds.

Med torkan ökar också risken för skogsbrand. Således är det också förbud att grilla, även i trädgården. I Madrona är vi omgivna av skog. Det skogsprojekt som pågått för att gallra i skogen i syfte att förebygga skogsbränder avslutades förra året då ett företag anlitades att gallra skogen men de lämnade alla träd och grenar precis där de hamnade, och spädde därmed på risken istället för att minska den. Tallkvistar brinner ju som fnöske. Så plötsligt stod vi där med allt efterarbetet. Med Röda Korsets elevers hjälp fick vi hjälp att röja skogen.

Samma företag skulle också färdigställa en vandringsled som går ca 4 km från vårt hotell och tillbaka . Det är inte vi som ansvarar för den men våra gäster använder den och det ger förstås oss problem när något händer. Vandringsleden var lika dåligt gjord som det övriga arbetet så folk ramlade och vrickade fötter, tappade bort sig etc. Även i det fallet hjälpte Röda Korset till. Tack för det.