Sommaren är slut och vi reser över Baltikum tillbaka ner till Katalonien. Med början i Estland där vi åker till Narva och lär oss mer om bl.a. slaget vid Narva som stod mellan Karl den XII och den ryska armén år 1700. Under det stora nordiska kriget 1700-1721. Mer info här. Trots en mycket mindre här lyckades svenskarna vinna just den gången, och med förhållandevis små förluster.

Men det var ju inte det enda slaget som utspelats vid just den här platsen. Inte många meter är det till den ryska borgen på andra sidan floden Narva. Det skulle kunna vara var som helst i Europa. På den ryska sidan floden ser man folk som fiskar, på den estniska folk som promenerar. Vid gränspassagen en lång kö som väldigt sakteliga rör sig framåt. Den enda vägen över floden är stängd för all fordonstrafik. Det är stora hinder på vägbanan. De som passerar måste göra det till fots. Åt båda hållen. Det är lika svårt att ta sig ut som in i Ryssland.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina känns närmre och absurdare än någonsin när vi betraktar gränspassagen såhär uppifrån Narva-fästningens torn. Lugnet därute – fiskarna, flanörerna – och samtidigt dör tusentals på båda sidor i konflikten mellan Ryssland och Ukraina, men mest ryssar. Precis som år 1700, och vid så många andra slag i Ryssland.